Liikenne nuorten näkökulmasta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Nuorina meille ovat ajankohtaisia mopot ja mopoautot. Mopoautoilla pääsee talvellakin harrastuksiin ja kouluun helposti. Moni koulustamme omistaa mopoauton tai mopon, tai on aikeissa hankkia sellaisen. 

Aikuisilla on isoja ennakkoluuloja nuoria kohtaan liikenteessä. Nuoria pidetään vastuuttomina ja holtittomina. Ennakkoluulot ovat mielestämme turhia, sillä jokainen pystyy toimimaan liikenteessä esimerkillisesti noudattamalla liikennesääntöjä, ennakoimalla ja ottamalla muut huomioon. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta välillä aikuistenkin on vaikea myöntää omia virheitään liikenteessä. Virheet sysätään pienemmän ajoneuvon piikkiin. Vaaratilanteita saattaa syntyä esimerkiksi auton ohittaessa mopoautoa tai mopoa, vaikka vastakkaiselta kaistalta tulisi autoja. Ajettaessa rajoitusten mukaisesti, joidenkin autoilijoiden on pakko yrittää mennä kaasuttaen ohi. 

Monilla liikenteessä kulkijoilla on paha tapa käyttää puhelinta, kun pitäisi keskittyä ympäristöön. Kun edessä olevan auton jarruttaessa äkillisesti keskittyy vain puhelimeen, on kolari lähes väistämätön. Myös jalankulkijat poukkoilevat tielle miten sattuu uppoutuneina puhelimiinsa. Mietitään kaksi kertaa, onko kaverin uusi päivitys Instagramissa tärkeämpi kuin oma henki. 

Tehdään liikenteestä turvallisempi jättämällä turhat riskit  ja miettimällä enemmän seurauksia!” 

Senni 14 vuotta, yläastelainen
Annika 15 vuotta, yläastelainen

 

Muut Liikennetarinat

”Turvallinen ajaminen ja onnettomuuksien välttäminen lähtee ennen kaikkea ennakoivasta ajotavasta”

Huhtikuun Vuosisadan Liikenneteko -arvonnan onnekas voittaja Jenni Härkönen sai omakseen Michelin CrossClimate -kesärengassarjan renkaat – erikoisvanteilla (15”–17”) ja asennuksilla tietenkin!

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Yrittäjänä Salla on liikenteessä paljon niin autolla kuin vespalla. Hän kertoo, että arjen pienet teot ovat usein merkittävimpiä.

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Anu pyöräilee paljon ja toivoo ihmisten keskittyvän paremmin liikenteeseen.

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Risto ajaa ammattinsa vuoksi paljon. Hänen toivoo tielläliikkujilta kärsivällisyyttä ja malttia.

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Mikko toivoo ihmisten keskittyvän olennaiseen sekä tarkkaavaisuutta liikenteessä

Lue lisää