Liikenne on yhteispeliä

Juhani Tammisen mielestä jokaisen liikenteessä täytyisi pelata yhteen. Vaikka tielläliikkujilla on erilaiset roolit, jokaisen panos on yhtä tärkeä. Tamminen on tien päällä autolla paljon, ja mittariin tulee reilut 100 000 kilometriä vuodessa.

“Olen ajanut vuodesta 1968 autoa enkä ole ajanut yhtään kolaria. Toivon, etten tulekaan ajamaan. Pyrin olemaan tarkkaavainen liikenteessä. Jääkiekko on nopea laji, ja joukkuepelin ammattilaisena olen oppinut kaukalossa reagoimaan.  Ajan usein yksin. Mielestäni 95% keskittyminen on 50% suoritus. Kun menen liikenteeseen, keskityn ajamiseen enkä räplää kännykkää”, kertoo Tamminen

Tammisen mukaan ihmisiin pystytään vaikuttamaan kolmen ihmisryhmän kautta. Vanhemmilla on suuri vastuu ohjeistaa sekä käytännön asioissa että asenteessa jälkikasvujaan. Myös opettajat ja liikenneopettajat ovat tärkeässä roolissa.

 

Liikenteessä täytyy pelata yhteen

Tokiossa kolme vuotta asuneena Tamminen kertoo, että suurkaupungin liikenne vaati kärsivällisyyttä. Hänen mukaan Helsinkikin on omassa luokassaan kansainvälinen suurkaupunki. Tamminen lähti mukaan Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummiksi, sillä hän toivoo ihmisten ymmärtävän, että  liikenne on yhteispeliä.

“Olemme usein tottuneet siihen, että meillä Suomessa on paljon tilaa ja vähän liikennettä. Täytyy nauttia siitä, että olemme harvaan asuttu maa, mutta ymmärtää myös varsinkin kaupunkialueilla, että liikenteessä täytyy pelata yhteen. Ruuhkissa menee aikansa. Kiilaamalla ja kiirehtimällä ei pääse pitkälle. Usein ihmettelen mihin ihmisillä on niin kiire. Tosiasiassahan tilan antaminen vie vain muutaman sekunnin aikaa tuosta päivästä. Välillä ihmiset reagoivat vahvasti. Silloin hankitaan vaan itselle ja  toiselle huono mieli”, sanoo Tamminen.

 

Jokaisen panos yhtä tärkeä

Tammiseen tekee vaikutuksen liikenteessä, kun joku antaa tietä tai pysähtyy suojatiellä ja päästää esimerkiksi vanhuksen rollaattorin kanssa menemään ja ylittämään tien. Liikenteessä on Tammisen mukaan erilaisia rooleja, mutta jokaisen rooli on yhtä tärkeä. On tärkeää auttaa muita ja toimia tiiminä.

“Ikävä kyllä yhteiskuntamme on mennyt siihen suuntaan, että mulle kaikki tässä nyt ja heti. Sen pitäisi mennä päinvastoin. Mielestäni tärkein joukkuepelin periaate, jossa meillä on eniten työsarkaa, on toisten huomioiminen.  Meidän pitäisi olla valmis tinkimään vähän omasta yhteisen edun nimiin”, jatkaa Tamminen.

Tamminen toteaa, ettei varmasti ole ainut julkisuuden henkilö, joka ajaa paljon. Sen vuoksi hän toivookin, että jokainen ottaisi kantaa liikenneturvallisuuteen ja olisi myös esikuvana muille.

 

Aurinkokuninkaan kolme prinsiippiä liikenteeseen:

  1. Jokaisen panos on yhtä tärkeä, vaikka roolit ovatkin erilaiset
  2. Auta muita
  3. Ole valmis valmis tinkimään vähän omastasi yhteisen edun nimiin

 

 

Muut Kummit

Onnettomuuksia pystyttäisiin välttämään seuraamalla liikennettä tarkemmin

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin autourheilija Sami-Matti Trogenin mukaan välttämään olemalla tarkkaavaisempi risteysalueilla sekä seuraamalla liikennettä tarkemmin.

Lue lisää

Liikenteessä oikea ajoasento on avainasemassa

Liikenneturvan ennakoivan ja turvallisen ajon kouluttajalle Emma Kimiläiselle liikenneturvallisuus on lähellä sydäntä. Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummina hän haluaa tuoda esimerkkejä liikenneturvallisuuden lisäämisestä.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummien neuvot liikenteeseen

Minea Blomqvist-Kakko, Eino Grön, Emma Kimiläinen, Juhani ”Tami” Tamminen, Lasse Virén ja Sami-Matti Trogen kannustavat kansalaisia omalla esimerkillään mukaan asenteiden muokkaamiseen liikenneturvallisuuden kohentamiseksi.

Lue lisää

Tarvitsemme liikenteessä malttia ja kykyä ottaa toiset huomioon

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi iskelmälaulaja Eino Grön on tien päällä paljon ja liikenteessä pääasiassa omalla autolla. Grön toivoo liikenteessä malttia ja tarkkaavaisuutta nopeusrajoituksissa.

Lue lisää

Vastuu liikenteessä on jokaisella, ei pelkästään autoilijalla

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin golffari Minea Blomqvist-Kakon mielestä tärkeää on ymmärtää liikennettä kaikkien näkökulmasta sekä huomioida muut tiellä liikkujat. Kiittäminen ja hymyily piristävät aina liikenteessä.

Lue lisää

Lasse Virén toivoo ihmisiltä huomioonottamista liikenteessä sekä ennakointikykyä

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén on itse monipuolinen tielläliikkuja ja toivoo ihmisten ottavan paremmin toiset huomioon liikenteessä.

Lue lisää