Liikenteessä kiire on vain mielentila

roki2”Ajan paljon ammattini vuoksi pienistä autoista isoihin henkilökuljetusajoneuvoihin, sillä toimin Kovasen kenttäpäällikkönä. Suurimmaksi osaksi ajan bussikalustolla. Ajotapaani voisi kuvailla ennakoivaksi, muita huomioivaksi ja turvalliseksi. Ilman näitä ominaisuuksia ei etenkään isolla kalustolla voi ajaa liikenteessä.

Kovasen autoilla ajetaan päivittäin noin 40 000 kilometriä. Se on määrä, joka vastaa matkaa maapallon ympäri. Pidän tärkeänä, että Kovasen yksi arvoista on turvallisuus. Sen eteen tehdään päivittäin töitä kalusteiden turvallisuuden, lisävarusteiden, koulutusten, ajoaikojen- sekä työkyvyn seurannan avulla.

Mielestäni liikennesäännöt merkkeineen tulisi sisällyttää ihmisten perustaidoiksi jo kouluelämän aikana, sillä myöhemmin asenteisiin on vaikeampi vaikuttaa. Liikenneturvallisuusasioissa aikuisia parhaiten puhuttelevat faktapohjaiset kuva- ja videomateriaalit, joista tulee esimerkiksi esiin millaisia seurauksia voi olla turvatyön käyttämisellä, turvaväleillä tai suojatien huomioinnilla.

Ammattiautoilijana seuraan oman ajamisen ohessa koko ajan muuta liikennettä. Parhaimmillaan liikenteessä osataan joustaa ja kiitetään ystävällisesti tervehtien. Suojateiden huomioiminen on yksi tekijä, johon kiinnitän itse paljon huomioita, ja pidän sitä erityisen tärkeänä.

Itsekeskeisyys sopii todella huonosti liikenteeseen. Negatiivista liikenteessä ovat järjettömät ohitukset ja liian pienet turvavälit talvella. Nämä lisäävät kolaritilanteita. Olen valitettavasti nähnyt useamman kolaritilanteen. Se jättää aina jälkensä.

”Pelisilmä” on se juttu, jonka avulla ajetaan ennakoivasti ja kaupan päälle taloudellisemmin. Kiire on vain mielentila. Tämä pitäisi etenkin ruuhka-aikoina muistaa. Maltti on valttia.”

 

Risto Nieminen, 49 vuotta

Kovanen Yhtiöt Oy, kenttäpäällikkö

 

Muut Liikennetarinat

Liikenne nuorten näkökulmasta

Lue Sennin ja Annikan arjen liikkujan tarina.

Lue lisää

”Turvallinen ajaminen ja onnettomuuksien välttäminen lähtee ennen kaikkea ennakoivasta ajotavasta”

Huhtikuun Vuosisadan Liikenneteko -arvonnan onnekas voittaja Jenni Härkönen sai omakseen Michelin CrossClimate -kesärengassarjan renkaat – erikoisvanteilla (15”–17”) ja asennuksilla tietenkin!

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Yrittäjänä Salla on liikenteessä paljon niin autolla kuin vespalla. Hän kertoo, että arjen pienet teot ovat usein merkittävimpiä.

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Anu pyöräilee paljon ja toivoo ihmisten keskittyvän paremmin liikenteeseen.

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Mikko toivoo ihmisten keskittyvän olennaiseen sekä tarkkaavaisuutta liikenteessä

Lue lisää