Liikenteessä oikea ajoasento on avainasemassa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liikenneturvan ennakoivan ja turvallisen ajon kouluttajalle Emma Kimiläiselle liikenneturvallisuus on lähellä sydäntä.

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummina haluan tuoda esimerkkejä liikenneturvallisuuden lisäämisestä. On kunnia olla hankkeen kummi. Tavoitteenamme on parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia hankkeen avulla osana Suomen satavuotisjuhlaa, kertoo Kimiläinen.

Kimiläinen on ammattikilpa-autoilija, jolla on pitkä historia moottoriurheilusta.

Olin 3-vuotias, kun ajoin ensimmäistä kertaa mikroautoa. Pari tyynyä tosin piti olla selän takana, että yletyin polkimille. Ensimmäisen kisani ajoin 5-vuotiaana. Nykyään jaan F1-sarjan kommentaattorina MTV Sportissa asiantuntemustani lajista. Kilpaa ajan nykyään Ruotsissa ja Norjassa, sanoo Kimiläinen.

 

Liikenteessä pitää pystyä reagoimaan nopeasti

Kimiläinen on myös toiminut Premier Parkissa kouluttajana, ja vienyt näin omalta osaltaan liikenneturvallisuutta eteenpäin. Ajovalmennus- ja kokouskeskus Premier Park toimii Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen yhtenä toteuttajana.

Kilpa-autoilijana tiedän fysiikan lait ja kaikki riskit, jotka autoiluun kuuluu. Rata-autoilussa tosin on helppoa, kun ajamme kaikki samaan suuntaan eikä radalla ole esteitä. Liikenteessä on eri juttu, sillä siellä saattaa tapahtua mitä vain. Suurin vastuu on ratin ja penkin välissä istuvalla, mutta toki auton ja renkaiden kunnolla on iso rooli myös liikenneturvallisuudessa, täydentää Kimiläinen.

Kimiläisen mukaan oikeanlaisella ajoasennolla pystymme nopeisiin väistöliikkeisiin sekä painamaan jarrua tarvittavalla voimalla.

– Vaikka olisimme huippu kuskeja, emme pysty vaikuttamaan muiden ajoon. Pystymme kuitenkin oikeanlaisella ajoasennolla selviytymään vaaratilanteesta. Oikea ajoasento on sekä ennakointia että riskien minimointia liikenteessä. Hyvin perinteinen ja väärä ajoasento on istua liian matalalla ja kaukana ja kädet suorassa. Näin vaaratilanteessa jarrua ei pystytä painamaan oikealla voimalla. Kun Polvi menee liian suoraksi, se ei pysty ottamaan vastaan vaan työn tekee lantio. Tällöin on suuri vaara, että sisäelimet voivat vaurioitua. Toinen väärä asento on istua liian lähellä. Näin kädet eivät pääse tekemään optimaalisia ohjausliikkeitä ja törmäystilanteen sattuessa airbag laukeaa kuljettajaa liian lähelle, valaisee Kimiläinen.

 

Liikenteessä oikea ajoasento on avainasemassa

Ajoasennolla on erittäin suuri merkitys auton ajettavuuteen ja hallittavuuteen. Moni tekee tietämättään virheitä, jotka voivat olla pahimmassa tapauksessa kohtalokkaita. Kimiläinen antaa myös ohjeita, joilla jokainen kuljettaja voi parantaa omaa ajoasentoaan.

Näet autosta riittävän hyvin ulos, kun silmäsi ovat tuulilasin keskikohdalla, mutta kuitenkin niin, että nyrkkisi mahtuu pään ja katon väliin. Istuimesi on tarpeeksi lähellä, kun testatessa painat oikealla jalalla kytkimen pohjaan ja jalka pää vielä hieman koukkuun. Olet oikealla etäisyydellä ratista, kun laittaessasi rennosti kädet ratin päälle ja hartiat ovat selkänojassa, ratti jää ranteen kohdalle. Oikea ote ratista on ”varttia vaille kolme”. Ratti on oikealla korkeudella, kun ratin yläosa on suun korkeudella, kertaa Kimiläinen.

 

Emman vinkit liikenteeseen:

  1. Oikea ajoasento on sekä ennakointia että riskien minimointia
  2. Auton ja renkaiden kunto on suurena osana liikenneturvallisuutta
  3. Turvavyö on itsestään selvyys, mutta muista kiristää turvavyö kunnolla
 

Muut Kummit

Onnettomuuksia pystyttäisiin välttämään seuraamalla liikennettä tarkemmin

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin autourheilija Sami-Matti Trogenin mukaan välttämään olemalla tarkkaavaisempi risteysalueilla sekä seuraamalla liikennettä tarkemmin.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummien neuvot liikenteeseen

Minea Blomqvist-Kakko, Eino Grön, Emma Kimiläinen, Juhani ”Tami” Tamminen, Lasse Virén ja Sami-Matti Trogen kannustavat kansalaisia omalla esimerkillään mukaan asenteiden muokkaamiseen liikenneturvallisuuden kohentamiseksi.

Lue lisää

Liikenne on yhteispeliä

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin Juhani Tammisen mielestä jokaisen liikenteessä täytyisi pelata yhteen. Vaikka tiellä liikkujilla on erilaiset roolit, jokaisen panos on yhtä tärkeä.

Lue lisää

Tarvitsemme liikenteessä malttia ja kykyä ottaa toiset huomioon

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi iskelmälaulaja Eino Grön on tien päällä paljon ja liikenteessä pääasiassa omalla autolla. Grön toivoo liikenteessä malttia ja tarkkaavaisuutta nopeusrajoituksissa.

Lue lisää

Vastuu liikenteessä on jokaisella, ei pelkästään autoilijalla

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin golffari Minea Blomqvist-Kakon mielestä tärkeää on ymmärtää liikennettä kaikkien näkökulmasta sekä huomioida muut tiellä liikkujat. Kiittäminen ja hymyily piristävät aina liikenteessä.

Lue lisää

Lasse Virén toivoo ihmisiltä huomioonottamista liikenteessä sekä ennakointikykyä

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén on itse monipuolinen tielläliikkuja ja toivoo ihmisten ottavan paremmin toiset huomioon liikenteessä.

Lue lisää