Onnettomuuksia pystyttäisiin välttämään seuraamalla liikennettä tarkemmin

samppa3Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi autourheilija Sami-Matti Trogen aloitti kilpailu-uransa vuonna 2013 Crosskart-luokassa, jota ajetaan rallicross SM-sarjan yhteydessä. Aloittaessaan hän oli vasta 10-vuotias. Hän saavutti useita palkintosijoja sekä voittoja kilpauran alkuaikoina. Vuonna 2014 ja 2015 rallikross SM-sarjan hopeaa crosskart 125-luokassa.

Sami-Matti on erittäin motivoitunut urheilija. Hän harjoittelee fysiikkaa päivittäin, ja ajotaitoa hän kehittää normaalin harjoittelun lisäksi sisäkarting radoilla, joissa hän on menestynyt myös kilpailuissa. Jatkuva harjoittelu on Sami-Matin vahvuus ja hän ajaa kilpa-autoa viikoittain.

”Minulla on tänä päivänä oma mentaali ja ravintovalmentaja, tiedottaja, manageri ja loistavat huoltomiehet.  Mentorina minulla lajin moninkertainen Euroopan mestari, lajin isänä pidetty hyvä ystäväni Matti Alamäki”, kertoo Sami-Matti.

Kaudella 2016 hän voitti Estonian Rallycross- sarjan mestaruuden junior -luokassa. Hän osallistui myös kahteen Rallycross Challenge Europe- sarjan osakilpailuun.

”Ensimmäisen kilpailuni voitin Euroopan nuorimpana kuljettajana. Seuraavassa kilpailussa Liettuassa ajoin toiseksi. Tavoitteeni on rallycrossin ammattilaisura ja lajin MM-sarja”, sanoo Sami-Matti.

 

Kampanjoilla saadaan hyvin tuotua esiin liikenneturvallisuuteen liittyvät asiat

Sami-Matti on ajaa päivittäin polkupyörällä kouluun.

”Pyöräilen myös talvisin, mutta oikein ankaralla kelillä turvaudun linja-autoon. Liikun myös iltaisin jalkaisin, kun lenkkeilen kunnon ylläpitämiseksi. Täytän ensi vuonna 15 vuotta. Tämän vuoksi en vielä ole voinut käyttää muita ajoneuvoja muuta kuin kilparadoilla, kertoo Sami-Matti.

Hän pitää liikenneturvallisuuteen liittyvää tiedotustoimintaa tärkeänä, sillä erilaisten kampanjoiden avulla saadaan liikenneonnettomuuksia vähenemään.

”Pidän tiedottamista tärkeänä. Koululaisille pitäisi olla enemmän liikennevalistusta normaalin koulutyön ohessa. Esimerkiksi opettaja voisi kysellä oppilailta aamulla, kuinka monella on heijastin tai kypärä mukana. Lisäksi olisi tärkeää tuoda esiin kuinka suuri riski on kulkea pimeällä ilman heijastinta tai ajaa liikenteessä ilman pyöräilykypärää”, sanoo Sami-Matti.

 

Tarkkaavaisuus ja huomioinen ovat avainasemassa liikenteessä

Onnettomuuksia pystyttäisiin Sami-Matin mukaan välttämään olemalla tarkkaavaisempi risteysalueilla sekä seuraamalla liikennettä tarkemmin.

”Pyrin pyöräillessäni ottamaan muut liikenteessä kulkijat huomioon, ja annan esimerkiksi tietä tarvittaessa, ja olen tarkkaavainen suojateiden kohdalla. Kuljen myös aina riittävän reunassa tietä, jotta saan jätettyä autoille tarpeeksi tilaa. Huomioiminen on tärkeää”, kertoo Sami-Matti.

samppa11

 Sami-Matin ohjeet tielläliikkujille:

 

  1. Aja selvin päin
  2. Keskity ajamiseen
  3. Ota kaikki tielläliikkujat huomioon

 

 

Muut Kummit

Liikenteessä oikea ajoasento on avainasemassa

Liikenneturvan ennakoivan ja turvallisen ajon kouluttajalle Emma Kimiläiselle liikenneturvallisuus on lähellä sydäntä. Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummina hän haluaa tuoda esimerkkejä liikenneturvallisuuden lisäämisestä.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummien neuvot liikenteeseen

Minea Blomqvist-Kakko, Eino Grön, Emma Kimiläinen, Juhani ”Tami” Tamminen, Lasse Virén ja Sami-Matti Trogen kannustavat kansalaisia omalla esimerkillään mukaan asenteiden muokkaamiseen liikenneturvallisuuden kohentamiseksi.

Lue lisää

Liikenne on yhteispeliä

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin Juhani Tammisen mielestä jokaisen liikenteessä täytyisi pelata yhteen. Vaikka tiellä liikkujilla on erilaiset roolit, jokaisen panos on yhtä tärkeä.

Lue lisää

Tarvitsemme liikenteessä malttia ja kykyä ottaa toiset huomioon

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi iskelmälaulaja Eino Grön on tien päällä paljon ja liikenteessä pääasiassa omalla autolla. Grön toivoo liikenteessä malttia ja tarkkaavaisuutta nopeusrajoituksissa.

Lue lisää

Vastuu liikenteessä on jokaisella, ei pelkästään autoilijalla

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin golffari Minea Blomqvist-Kakon mielestä tärkeää on ymmärtää liikennettä kaikkien näkökulmasta sekä huomioida muut tiellä liikkujat. Kiittäminen ja hymyily piristävät aina liikenteessä.

Lue lisää

Lasse Virén toivoo ihmisiltä huomioonottamista liikenteessä sekä ennakointikykyä

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén on itse monipuolinen tielläliikkuja ja toivoo ihmisten ottavan paremmin toiset huomioon liikenteessä.

Lue lisää