Suomen autourheilulupauksen Sami-Matti Trogenin uusi haaste on sujunut suunnitelmien mukaan

Tero Turunen_2

Kuva: Tero Turunen

Rallycrossissa menestynyt Trogen ilmoitti vuodenvaihteessa siirtyvänsä Formula 4 SMP Nez ja Espanjan sarjoihin kaudeksi 2017.

Sami-Matin tie Formuloihin on poikkeuksellinen, koska hän ei ollut ajanut karting-autoa ulkoradoilla koskaan ennen siirtymistään Formulaan. Sami-Matti aloitti kilpailu-uransa vuonna 2013 Crosskart-luokassa, jota ajetaan rallicross SM-sarjan yhteydessä. Tavallinen tie formuloihin on, että ensin ajetaan eri karting-luokissa ja harjoitellaan rata-ajoa monin tavoin ennen siirtymistä ylempiin luokkiin.

”Olen nyt ajanut Formuloissa testiä ja kilpailuja ympäri Eurooppaa viiden kuukauden ajan. Kaksi kertaa olen ollut podium sijoituksella, ja siihen olen todella tyytyväinen”, toteaa harjoittelu vuottaan ajava Sami-Matti Trogen.

Sami-Matin ajama Formula 4 -auto on Tatuus-tehtaan valmistama, ja auton omistaa Koiranen GP, joka on suomalainen vuonna 1997 perustettu formulatalli. Se on ajattanut autojaan Formula Renault-, Formula 4-, Formula 3- ja GP3 -sarjoissa. Tallipäällikkönä toimii Marko Koiranen. Tallin toiminnassa on vahvasti mukana myös Afa Heikkinen ja Markon veli Jari Koiranen. Tallin päämaja sijaitsee Espanjassa Barcelonan F1-radan läheisyydessä.

”Olen todella tyytyväinen tallin toimintaan, sillä minut on otettu noviisina hyvin vastaan, ja uskon vahvasti, että yhteistyöstä Koiranen GP:n kanssa saadaan aikaiseksi loistava menestystarina. Teen sen eteen itse tällä hetkellä todella paljon töitä ja niin tekee tallikin”, jatkaa Trogen.

Nuori mies keskittyy tällä hetkellä autourheiluun täysimittaisesti. Aika kuluu kilpailuissa, testeissä, kuntosalilla ja harjoitellessa. Hurja kilpailukalenteri jatkuu marraskuuhun asti.

 

Siviilissä kulkupelinä mopo-auto

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin Sami-Matti Trogenin seuraavaan kilpailuun on nyt useita viikkoja aikaa. Kesätauko antaa hyvän mahdollisuuden mopoauton ajokortin hankkimiseen.

”Täytin keväällä 15 vuotta ja hankin käytetyn mopo-auton. Keväällä en kuitenkaan ehtinyt suorittaa autokoulun teoria- ja ajotunteja. Mopo-auto on seissyt pihalla odottamassa vielä toistaiseksi. Minulle mopoauton ajokortin saaminen tuo ennen kaikkea helpotusta koulumatkoihin ja treenisalille kulkemiseen”, iloitsee Sami-Matti.

Liikenteessä Sami-Matti lupaa ottaa muut huomioon ja olla erityisen tarkkaavainen risteysalueilla. Sitä hän toivoo myös muilta tienkulkijoilta.

”Mopo-autolla ajamisessa ohitukset tuovat aina riskejä. Tiedän, että takanani tulee olemaan tuskastuneita autoilijoita, jotka haluavat ohittaa minut nopeasti. Näissä tilanteissa toivon autoilijoilta malttia ja tarkkaavaisuutta. Se, että ajaako 60km/h vauhtia vai 45km/h vauhdilla mopoauton perässä ei muuta olennaisesti perille pääsyaikaa”, toteaa Sami-Matti.

Sami-Matin miettii päästävänsä autot ohi bussipysäkin kohdalla, jos jonoa kertyy taakse paljon. Se on hänestä turvallisempaa kuin kerätä turhaa ruuhkaa.

”Turvallisuuden takia olen ehdottomasti sitä mieltä, että rajoitettujen henkilöautojen tulo mopo-autojen tilalle olisi erittäin hyvä juttu. Henkilöauton kori kestää kolaritilanteessa ihan eri tavalla kuin mopo-auton”, kertoo Sami-Matti

 

Muut Uutiset

Auto- ja liikennegaala palkitsi auto- ja liikennealan toimijoita

Kun Vuoden Auto Suomessa -gaala ja Vuosisadan Liikenneteko -hanke kohtasivat, syntyi Auto- ja Liikennegaala. Auto- ja Liikennegaala kokosi keskiviikkona 13.12.2017 yhteen auto- ja liikennealojen toimijat viettämään yhteistä iltaa palkitsemisten, tunnustusten ja huippuviihteen parissa Messukeskukseen.

Lue lisää

Vuoden Auto Suomessa 2018 on Seat Ibiza

Auto- ja liikennetoimittajat ry (AuLi) on puhunut: vuoden tärkein autouutuus Suomessa on Seat Ibiza. Voittaja julkistettiin 13. joulukuuta aiempaa näyttävämmässä Auto- ja Liikennegaalassa, jossa tunnustuksia jaettiin yhteensä yhdeksässä palkintoluokassa Suomi 100 -hengessä.

Lue lisää

Yleisö valitsi Vuosisadan Liikennevaikuttajaksi Ensio "Enska" Itkosen

Ensio ”Enska” Itkonen (1926-2010), on kaikkien viime vuosituhannella eläneiden suomalaisten muistama liikenneopettaja ja liikennevalistaja.

Lue lisää

Yleisö äänesti Vuosisadan Liikenneteoksi jalankulkijan heijastimen

Jalankulkijaheijastin on suomalainen keksintö 1940–50 -lukujen taitteesta. Sen keksi pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti.

Lue lisää

Suomalaiskeksinnöt kisaavat nimityksestä Vuosisadan Liikenneteoksi

Vuosisadan Liikenneteoksi on ehdolla monipuolinen valikoima suomalaiseen liikenneturvallisuuteen myönteisesti vaikuttaneita asioita. Kaikki 11 ehdokasta ovat omalla tavallaan parantaneet merkittävästi suomalaista liikenneturvallisuutta. Lue lisää ehdokkaista!

Lue lisää

VUOSISADAN LIIKENNEVAIKUTTAJA -EHDOKKAAT

Katso Palkintolautakunnan valitsemat henkilöehdokkaat Vuosisadan Liikenneteko -raadin äänestykseen. Voittaja julkistetaan 13.12.2017 Auto- ja Liikennegaalassa.

Lue lisää

Itsenäisyyden juhlavuoden liikenneturvallisuushanke huipentuu Auto- ja Liikennegaalaan - Suomalaiskeksinnöt ehdolla Vuosisadan Liikenneteoiksi

Ennen Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen loppuhuipennusta yleisöäänestykseen osallistujat haastetaan liputtamaan turvallisemman liikenteen puolesta lataamalla maksuton Viiden Tähden Kuljettaja -kortti.

Lue lisää

Auto- ja liikenneala esittäytyivät Porissa

Liikenteen ajankohtaiset teemat näkyivät SuomiAreenalla koko viikon ajan Porissa.

Lue lisää

OP tarjoaa virtuaalitodellisuuskiertueen: Tavoitteena suvaitsevaisuuden lisääminen liikenteessä

OP Ryhmän virtuaalikiertueen avulla jokainen suomalainen voi kokeilla virtuaalilasien avulla, miltä liikenne näyttää lapsen näkökulmasta. #OPLiikenneteko on osa vuoden 2017 Vuosisadan Liikenneteko -hanketta, jonka tavoitteena on haastaa tielläliikkuja havahtumaan, oivaltamaan ja tekemään asennemuutos omassa liikkumisessa.

Lue lisää

Paikallisella ja tarkalla tiedolla voidaan parantaa liikenneturvallisuutta

V-Traffic tuottaa parhaan mahdollisen liikenteen yleiskuvan kokoamalla tietoja viranomaisten, kaupallisten toimijoiden, yksityisten ajoneuvojen, eri liikenteen toimijoiden ja myös suoraan tienkäyttäjien tuottamista raporteista

Lue lisää

Espoo mukana Vuosisadan Liikenneteko -hankkeessa

Espoo on mukana valtakunnallisessa Vuosisadan Liikenneteko -hankkeessa, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota liikenneturvallisuuteen ja muuttaa tiellä liikkujien asenteita.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hanke haastaa tielläliikkujan

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen tarkoitus on haastaa tielläliikkuja havahtumaan, oivaltamaan ja tekemään asennemuutos liikenteessä.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hanke vieraili AuLi:n seminaarissa

Auto- ja liikennetoimittajien yhdistyksen vuotuisen jatkokoulutusseminaarin monipuolisessa ohjelmassa oli mukana myös Vuosisadan Liikenneteko -hanke, jota olivat seminaarilaisille esittelemässä hankkeen kummi kilpa-autoilija Emma Kimiläinen ja viestintäjohtaja Jukka Suomela.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hanke haastaa turvallisuuteen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lupautunut keskiviikkona (7.9.2016) julkistetun itsenäisyyden juhlavuoden 2017 liikenneturvallisuushankkeen suojelijaksi. Julkistamistilaisuudessa Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä puhunut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) oli myös ilahtunut siitä, että liikenneturvallisuus on mukana Suomi 100 -ohjelmassa.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko yhdistää: Suomi 100, Liikenneturva ja 20 kumppania asennetalkoissa

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin kannustavin saatesanoin julkistettu Vuosisadan Liikenneteko -hanke tähtää onnettomuuksien vähentämiseen Suomessa. Liikenneasenteen positiivista muokkaamista on vauhdittamassa jo 20 kumppania.

Lue lisää