Tarvitsemme liikenteessä malttia ja kykyä ottaa toiset huomioon

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iskelmälaulaja Eino Grön on tien päällä paljon ja liikenteessä pääasiassa omalla autolla. Grön toivoo kanssa liikkujilta malttia ja tarkkaavaisuutta nopeusrajoitusten seurannassa.

Grön lähti Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummiksi, koska  liikkuu työnsä vuoksi paljon. Hän on ollut kymmeniä vuosia liikenteessä tuttu näky auton ratin takana.

“Ensimmäisen keikkatarpeisiin tulevan auton ostin vuonna 1959. Siitä saakka olen ollut tienpäällä, ja matkalla on sattunut kaikennäköistä. 70-luvun alussa sain jopa  kunniakirjan rikotusta miljoonasta kilometristä Peugeot autoja maahantuovalta Maan auto -yritykseltä”, kertoo Grön hymähdellen.

 

Onnettomuusriski kasvaa vauhdin noustessa

Grön kokee yhteiskunnalliset hankkeet liikenneturvallisuuden hyväksi  hyödyllisinä, sillä niiden avulla pystytään vaikuttamaan tielläliikkujien asenteisiin. Kampanjat pistävät usein miettimään asiaa usealta kantilta eikä vaan omalta kohdalta.

“Uskon, että jokaisen kuljettajan täytyy itse sisäistää liikenneturva-asiat. Liikenneturvallisuus-hankkeilla pystytään vaikuttamaan liikkujiin. Esimerkkien avulla liikkujat ehkä nappaavat viestin, ja he alkavat toimimaan niiden mukaisesti”, sanoo Grön.

Grönin mukaan onnettomuuksia liikenteessä pystytään välttämään, jos ihmisillä on malttia liikenteessä.  Hän toivoo, että  liikkumiseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota ja ajateltaisiin enemmän muita tielläliikkujia. Usein myös nopeudet ovat liian korkeita niin kaupungissa kuin taajamalla.

“Ihmisten pitäisi malttaa liikenteessä. Usein onnettomuuksissa nopeudet ovat liian korkeita, ja tämän vuoksi  ajaja ei pysty hallitsemaan ajoneuvoa. Liukkaalla kelillä kuljettajan on vaikeampi arvioida jarrutusaikaa tai hänellä on tilanteeseen nähden liikaa vauhtia. Riski kasvaa aina vauhdin noustessa”, kertoo Grön.

 

Liikenteessä arvokasta on huomioonottaminen

Grön kertoo, että Yhdysvaltojen liikenteestä on jäänyt kohtelias mielikuva, ja toivoo tuon tarttuneen hänellekin.  Hän myöntää, että hänellä  on ollut enkeleitä autossa, sillä mitään vakavampaa ei ole onneksi hänelle sattunut. Hänen mukaan auttamisella liikenteessä on suuri arvo.

“Satuin itse paikalle erääseen onnettomuustilanteeseen, ja olen siitä ylpeä, että sain olla avuksi. Itsekin olen ollut liikenneonnettomuudessa, joten tuollaiset tilanteet jäävät usein mieleen”, kertaa Grön.

Grön uskoo, että ihmiset olisivat vastuuntuntoisempia liikenteessä, jos he näkisivät liikenneturvallisuuden kokonaisvaltaisemmin. Välillä hänestä tuntuu, että liikenteessä ei huomioida tarpeeksi jalankulkijoita.

“Liikenteen huomioimisella on suuri vaikutus. Kun katsoo liikennettä laaja-alaisemmin, pystyy huomioimaan liikennettä paremmin. Onneksi liikenteessä on hyviäkin esimerkkejä. Aina ei kiinnitetä huomiota edes niihin. Kun on liikenteessä päivittäin, hyvät teotkin nousevat onneksi esiin. Välillä on ilo seurata,  kun kuljettaja ajaa täsmällisesti kaupungin liikenteessä”, kertoo Grön.

 

Einon vinkit liikenteeseen:

  1. Kohteliaisuus
  2. Jalankulkijan arvostaminen
  3. Nopeuksien huomioonottaminen

 

 

Muut Kummit

Onnettomuuksia pystyttäisiin välttämään seuraamalla liikennettä tarkemmin

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin autourheilija Sami-Matti Trogenin mukaan välttämään olemalla tarkkaavaisempi risteysalueilla sekä seuraamalla liikennettä tarkemmin.

Lue lisää

Liikenteessä oikea ajoasento on avainasemassa

Liikenneturvan ennakoivan ja turvallisen ajon kouluttajalle Emma Kimiläiselle liikenneturvallisuus on lähellä sydäntä. Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummina hän haluaa tuoda esimerkkejä liikenneturvallisuuden lisäämisestä.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummien neuvot liikenteeseen

Minea Blomqvist-Kakko, Eino Grön, Emma Kimiläinen, Juhani ”Tami” Tamminen, Lasse Virén ja Sami-Matti Trogen kannustavat kansalaisia omalla esimerkillään mukaan asenteiden muokkaamiseen liikenneturvallisuuden kohentamiseksi.

Lue lisää

Liikenne on yhteispeliä

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin Juhani Tammisen mielestä jokaisen liikenteessä täytyisi pelata yhteen. Vaikka tiellä liikkujilla on erilaiset roolit, jokaisen panos on yhtä tärkeä.

Lue lisää

Vastuu liikenteessä on jokaisella, ei pelkästään autoilijalla

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin golffari Minea Blomqvist-Kakon mielestä tärkeää on ymmärtää liikennettä kaikkien näkökulmasta sekä huomioida muut tiellä liikkujat. Kiittäminen ja hymyily piristävät aina liikenteessä.

Lue lisää

Lasse Virén toivoo ihmisiltä huomioonottamista liikenteessä sekä ennakointikykyä

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén on itse monipuolinen tielläliikkuja ja toivoo ihmisten ottavan paremmin toiset huomioon liikenteessä.

Lue lisää