Toivon ihmisiltä huomioonottamista sekä ennakointikykyä liikenteessä

Lasse Viren_1Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi  nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén on itse monipuolinen tielläliikkuja. Hän toivoo ihmisten ottavan paremmin toiset  huomioon liikenteessä.

“Lähdin Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummiksi, sillä olen aktiivinen tielläliikkuja ja liikun kaikenlaisilla kulkuneuvoilla. Liikun jalan, pyörällä, mopolla, henkilö- ja kuorma-autolla. Saatan olla joskus liikkeellä jopa pyöräkuormaajalla. Olen aikoinani saanut poliisikoulutuksen, ja tämän vuoksi katsonut liikennettä valvovalla silmällä. Nyt taas seurailen menoa aktiivisen liikkujan silmin. Auton ratin takaa välillä silmiin osuu paljonkin asioita, joihin toivoisin muutosta”, sanoo Virén.

Virén kertoo vaihtelevansa kulkuneuvoa vuodenajan mukaan. Kesällä hän usein pyöräilee kelin mukaan, ja talvella hän hyppää useimmiten auton rattiin.

 

Asenne on tärkein liikenteessä

Virén myöntää, että välillä ihmisten asenteisiin on vaikea vaikuttaa, sillä me suomalaiset tapaamme välillä miettiä liikaa mun vuoro -periaatteella.

“Toivon hankkeen tuovan muutosta ihmisten asenteisiin. Liikenteessä toisten ihmisten huomioonottaminen  ja ennakointi erilaisiin tilanteisiin ovat mielestäni avainasemassa. Olisi hyvä, jos saisimme ruuhkaiseen liikenteeseen pelaamaan vetoketju-systeemin, jota laskettelurinteissä käytetään. Laskettelukeskuksissa se toimii hyvin, mutta jostain syystä meillä liikenteessä ei”, kertoo Virén.

Onnettomuuksia hänen mukaan pystyttäisiin välttämään ennakoimalla, seuraamalla liikennettä vähän laajemmalla katseella sekä lukemaan autojen liikkeitä.

“Ei riitä, että katsomme ainoastaan edellisen auton perään. Meidän pitäisi pystyä näkemään vähän kauemmaksi. Olisi tärkeää oppia näkemään kokonaisuus liikenteessä sekä oppia ymmärtämään, että äkillisissä tilanteissa isojen autojen massa ei pysähdy samalla nopeudella kuin pienten henkilöautojen. Omalle kohdalleni ei onneksi ole tullut hätätilanteita paljon vastaan. Onnettomuudet ovat aina ikävää kuultavaa”, kertoo Virén ja toivoo Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen vähentävän onnettomuuksia, minimoivan loukkaantumisia sekä säästävän ihmishenkiä.

 

Suomen sää tuo haasteita liikkujalle

Virénin mukaan  Suomessa kelit aiheuttavat harmaita hiuksia liikkujille. Tiet ovat myös paikoittain päässeet huonoon kuntoon, mikä tuo haasteita.

“Tänään juuri katselin liikenteessä, kun sadekuuron jälkeen tielle oli jäänyt paljon vettä. Vesi saattaa  yllättää autoilijan. Talvella taas lumi, sohjo ja musta jää ovat pahimmat. Ihmiset eivät myöskään aina putsaa autojaan kunnolla lumesta.  Jos esimerkiksi on märkää lunta ja lyödään jarrut kiinni, lumet tulevat katolta suoraan tuulilasiin. Tällöin näkyvyys on samantien nolla. Aikoinaan opiskellessani poliisiopistossa ajo-opettajani Räikkönen tapasi opastaa: tarkistakaa aina, että autossa on kolme lasia auki. Vähintään etulasi ja molemmat sivulasit“, kertoo Virén.

Virén kertoo, että on huomannut, että vanhemmiten ihmiset tulevat nöyremmiksi liikenteessä, ja he osaavat antaa kanssa liikkujille enemmän tilaa. Osaksi hän myös arvelee tämän johtuvan siitä, ettei ole enää niin kiire.

 

Lassen vinkit liikenteeseen:

  1. Ennakoiminen
  2. Liikenteen seuraaminen
  3. Nopeusrajoitusten huomioiminen

 

 

Muut Kummit

Onnettomuuksia pystyttäisiin välttämään seuraamalla liikennettä tarkemmin

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin autourheilija Sami-Matti Trogenin mukaan välttämään olemalla tarkkaavaisempi risteysalueilla sekä seuraamalla liikennettä tarkemmin.

Lue lisää

Liikenteessä oikea ajoasento on avainasemassa

Liikenneturvan ennakoivan ja turvallisen ajon kouluttajalle Emma Kimiläiselle liikenneturvallisuus on lähellä sydäntä. Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummina hän haluaa tuoda esimerkkejä liikenneturvallisuuden lisäämisestä.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummien neuvot liikenteeseen

Minea Blomqvist-Kakko, Eino Grön, Emma Kimiläinen, Juhani ”Tami” Tamminen, Lasse Virén ja Sami-Matti Trogen kannustavat kansalaisia omalla esimerkillään mukaan asenteiden muokkaamiseen liikenneturvallisuuden kohentamiseksi.

Lue lisää

Liikenne on yhteispeliä

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin Juhani Tammisen mielestä jokaisen liikenteessä täytyisi pelata yhteen. Vaikka tiellä liikkujilla on erilaiset roolit, jokaisen panos on yhtä tärkeä.

Lue lisää

Tarvitsemme liikenteessä malttia ja kykyä ottaa toiset huomioon

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi iskelmälaulaja Eino Grön on tien päällä paljon ja liikenteessä pääasiassa omalla autolla. Grön toivoo liikenteessä malttia ja tarkkaavaisuutta nopeusrajoituksissa.

Lue lisää

Vastuu liikenteessä on jokaisella, ei pelkästään autoilijalla

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin golffari Minea Blomqvist-Kakon mielestä tärkeää on ymmärtää liikennettä kaikkien näkökulmasta sekä huomioida muut tiellä liikkujat. Kiittäminen ja hymyily piristävät aina liikenteessä.

Lue lisää