”Turvallinen ajaminen ja onnettomuuksien välttäminen lähtee ennen kaikkea ennakoivasta ajotavasta”

20170519_143041-1Huhtikuun Vuosisadan Liikenneteko -arvonnan onnekas voittaja Jenni Härkönen sai omakseen Michelin CrossClimate -kesärengassarjan renkaat – erikoisvanteilla (15”–17”) ja asennuksilla tietenkin!

Uusien renkaiden voitto oli päivittäin autoilevalle Jennille iloinen yllätys.

”Liikun päivittäin omalla autolla. Työskentelen toisella paikkakunnalla, ja työpäivinä autolla tuleekin ajeltua yli 50 kilometriä päivässä. Ahkerana autoilijana pyrin noudattamaan liikennesääntöjä mahdollisimman kuuliaisesti. Käytän esimerkiksi aina turvavyötä”, Jenni toteaa.

Jennin mukaan ihmisten liikenneturvallisuuteen liittyviin asenteisiin voitaisiin vaikuttaa parhaiten tekemällä liikenneturva-asioista trendikkäitä ja kiinnostavia.

”Muistan nuoruudestani, että esimerkiksi pyöräilykypäränkäyttö oli jopa noloa, ja useimmilla ei sitä pyöräillessä näkynytkään päässä. Ihmisten asenteet ovat kyllä jo muuttuneet, sillä nykyään kypäränkäyttö on trendikästä, ja sen käyttö on lisääntynyt huomattavasti”, Jenni pohtii.

Jennin mielestä turvallinen ajaminen ja onnettomuuksien välttäminen lähtee ennen kaikkea ennakoivasta ajotavasta. Onnettomuuksia voitaisiin vähentää suunnittelemalla ajoreitti ja aikataulu huolella etukäteen. Näin vältyttäisiin turhalta kiirehtimiseltä ja stressiltä.

”Ajoneuvoa tulisi myös huoltaa säännöllisesti ja säätiedotteita seurata. Joka vuosi saa lukea lehdistä, kuinka talvi yllätti autoilijat, ja tämän seurauksena on kolaroitu”, Jenni kertoo.

Jennin mielestä yhteiskunnalliset kampanjat, kuten Vuosisadan Liikenneteko, ovat tärkeitä, koska näillä edistetään tielläliikkujien turvallisuutta, ja painotetaan ihmisille pienien tekojen suurta vaikutusta.

”Itse voisin vähentää puhelimen käyttöä liikenteessä. Olla vastaamatta puheluun ajon aikana tai pysäyttää vaikka auton tien laitaan, jos vastaa puhelimeen, Jenni tuumaa”, Jenni täydentää.

 

Muiden huomioiminen on avain turvallisuuteen20170519_150450-1

Liikenteessä Jenniin on tehnyt vaikutuksen se, että ihmiset liikkuvat aktiivisesti ja käyttävät aktiivisesti eri kulkuvälineitä.

”Onhan se mahtavaa nähdä, että ihmiset aamureippailevat kävellen töihin ja pyöräilevät paikasta toiseen”, Jenni toteaa.

Jenni luettelee oman elämänsä liikenneteoiksi muun muassa taloudellisuuteen ja turvallisuuteen pyrkivän ajotavan. Hän huomioi muut tielläliikkujat, ja pitää aina riittävän turvavälin edellä ajavaan autoon. Jenni myös välttää turhia ohituksia liikenteessä ja antaa kevyen liikenteen liikkujalle mahdollisuuden ylittää suojatien turvallisesti.

”Tiellä liikkuessa on tärkeintä muistaa turvallisuus. Liikenteessä ajetaan harvoin yksin, ja siksi toiset liikkujat tulee ottaa huomioon. Ja ennen kaikkea noudatetaan lakia”, toteaa Jenni.

Jenni kertoo Euromaster-voiton tulleen hyvään saumaan.

”Palkinto tuli ehdottomasti tarpeeseen, vaikka ihan hyvässä kunnossa ovat edellisetkin renkaat. Olen kuullut Euromaster-renkaista pelkkää hyvää. Olen todella kiitollinen: tästä on hyvä jatkaa turvallisin ajokilometrein. Kiitos”, päättää Jenni.

 

Muut Liikennetarinat

Liikenne nuorten näkökulmasta

Lue Sennin ja Annikan arjen liikkujan tarina.

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Yrittäjänä Salla on liikenteessä paljon niin autolla kuin vespalla. Hän kertoo, että arjen pienet teot ovat usein merkittävimpiä.

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Anu pyöräilee paljon ja toivoo ihmisten keskittyvän paremmin liikenteeseen.

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Risto ajaa ammattinsa vuoksi paljon. Hänen toivoo tielläliikkujilta kärsivällisyyttä ja malttia.

Lue lisää

Arjen liikkujien tarinoita

Mikko toivoo ihmisten keskittyvän olennaiseen sekä tarkkaavaisuutta liikenteessä

Lue lisää