Vastuu liikenteessä on jokaisella, ei pelkästään autoilijalla

Minea Blomqvist-Kakko kertoo olevansa usein liikkeellä autolla, sillä golfvarusteiden kuljettaminen sujuu näin helpommin. Lapsen myötä hän käyttää myös julkisia kulkuneuvoja, sillä ne ovat aina lapselle jännittäviä paikkoja.

“Lähdin Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummiksi, sillä mielestäni liikenneturvallisuus on aina koskettava asia. Oma lapsenikin aloittaa pian koulun, joten asia on tullut uudella tapaa itsellekin nyt vastaan”, kertoo Blomqvist-Kakko.

Blomqvist-Kakko kertoo, että liikenneturva-asioissa häneen eniten vetoavat lapset.

“Viimeksi, kun ajoin mökiltä takaisin kotiin, minua tuli vastaan matkalla kyltti “Hidasta me asumme täällä”. Vaikka en ajanut ylinopeutta, hiljensin välittömästi vielä lisää vauhtia. Minuun itseeni tällainen puree, ja se pistää aina miettimään.”

 

Liikennettä täytyy ymmärtää jokaisen liikkujan näkökulmasta

Blomqvist-Kakon mukaan on tärkeää ymmärtää liikennettä kaikkien näkökulmasta. Pystyisimme välttämään onnettomuuksia, jos keskittyisimme yleisesti enemmän liikenteessä.

“Liikenteessä on hyvä olla myös  inhimillinen ja ymmärtää, että jokaiselle meistä sattuu virheitä. Siksi vastuu turvallisuudesta on jokaisella, ei pelkästään autoilijalla. Välillä tuntuu myös, että ihmiset olettavat liikaa”, kertoo Blomqvist-Kakko.

Blomqvist-Kakon mukaan nykyään usein näkee, että ihmiset käyttävät liian usein liikenteessä puhelimiaan.

“On tilanteita, jolloin huomaa, että edellä ajava auto ei näytä keskittyvän täysin ajamiseen. Ohittaessa tämän auton huomaakin usein, että ajaja oli samaan aikaan puhelimessa. Hankkeen myötä huomaan, että olen itsekin yrittänyt olla huomaavaisempi liikenteessä. Jo pienissä asioissa, kuten Spotifyn kuuntelussa, olen ollut tarkkaavaisempi. Lähiaikoina olen moneen kertaan pysähtynyt bussipysäkeille hoitamaan asioita, jotta huomio ei herpaannu ajaessa muihin asioihin”, sanoo Blomqvist-Kakko.

 

Hymy on pieni, mutta arvokas ele liikenteessä

Blomqvist-Kakko toivoo, että ihmiset huomioisivat toisiaan enemmän liikenteessä kiittämällä ja hymyilemällä. Käden nostaminen ja hymy ovat pieniä asioita, mutta tuovat kuitenkin kivan tunteen. Välillä häntä harmittaa, jos ihmiset eivät ymmärrä kiittää, eivätkä huomioi liikenteessä toista liikkujaa tai anna tilaa. Hymy tuo hyvää fiilistä ja toisesta välittämistä.

“Yhtenä päivänä olimme menemässä ystäväni ja hänen lapsiensa kanssa Angry Puistoon. Kun olin kääntymässä heidän pihasta tielle, en heti nähnyt sivulta tulevaa pyöräilijää. Ehdin kuitenkin onneksi jarruttaa ajoissa. Sekunnin murto-osan varmasti molemmat mietimme miten reagoida, mutta onneksi me molemmat hymyllä kuittasimme tilanteen”, kertoo Blomqvist-Kakko.

 

Minean vinkit liikenteeseen:

  1. Kännykän käyttö liikenteessä kielletty
  2. Nopeusrajoitusten huomioonottaminen  erityisesti taajamissa
  3. Kiittäminen ja kohteliaisuus liikenteessä
 

Muut Kummit

Onnettomuuksia pystyttäisiin välttämään seuraamalla liikennettä tarkemmin

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin autourheilija Sami-Matti Trogenin mukaan välttämään olemalla tarkkaavaisempi risteysalueilla sekä seuraamalla liikennettä tarkemmin.

Lue lisää

Liikenteessä oikea ajoasento on avainasemassa

Liikenneturvan ennakoivan ja turvallisen ajon kouluttajalle Emma Kimiläiselle liikenneturvallisuus on lähellä sydäntä. Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummina hän haluaa tuoda esimerkkejä liikenneturvallisuuden lisäämisestä.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummien neuvot liikenteeseen

Minea Blomqvist-Kakko, Eino Grön, Emma Kimiläinen, Juhani ”Tami” Tamminen, Lasse Virén ja Sami-Matti Trogen kannustavat kansalaisia omalla esimerkillään mukaan asenteiden muokkaamiseen liikenneturvallisuuden kohentamiseksi.

Lue lisää

Liikenne on yhteispeliä

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummin Juhani Tammisen mielestä jokaisen liikenteessä täytyisi pelata yhteen. Vaikka tiellä liikkujilla on erilaiset roolit, jokaisen panos on yhtä tärkeä.

Lue lisää

Tarvitsemme liikenteessä malttia ja kykyä ottaa toiset huomioon

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi iskelmälaulaja Eino Grön on tien päällä paljon ja liikenteessä pääasiassa omalla autolla. Grön toivoo liikenteessä malttia ja tarkkaavaisuutta nopeusrajoituksissa.

Lue lisää

Lasse Virén toivoo ihmisiltä huomioonottamista liikenteessä sekä ennakointikykyä

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummi nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén on itse monipuolinen tielläliikkuja ja toivoo ihmisten ottavan paremmin toiset huomioon liikenteessä.

Lue lisää