Vuosisadan Liikenneteko -hanke haastaa turvallisuuteen

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kannustaa suomalaisia tielläliikkujia asennemuutokseen yhdessä Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummien Eino Grönin (vas.), Lasse Virénin, Juhani Tammisen ja Emma Kimiläisen kanssa. Kuva: Seppo Sirkka / EMG

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kannustaa suomalaisia tielläliikkujia asennemuutokseen yhdessä Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen kummien Eino Grönin (vas.), Lasse Virénin, Juhani Tammisen ja Emma Kimiläisen kanssa. Kuva: Seppo Sirkka / EMG

Tavoitteena onnettomuuksien vähentäminen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lupautunut keskiviikkona (7.9.2016) julkistetun itsenäisyyden juhlavuoden 2017 liikenneturvallisuushankkeen suojelijaksi. Julkistamistilaisuudessa Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä puhunut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) oli myös ilahtunut siitä, että liikenneturvallisuus on mukana Suomi 100 -ohjelmassa.

-Suomalainen liikennekulttuuri tarvitsee voimaa ja tekoja, jotka yhdistävät eri tahoja, julkisia ja yksityisiä toimijoita ponnistelemaan turvallisen liikkumisen parhaaksi, painotti ministeri Berner.

-Toivon menestystä meitä kaikkia koskettavalle uudelle hankkeelle ja seuraan mielenkiinnolla sen etenemistä.

”Nollavisioajattelu koskee kaikkia”

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen halusi nostaa nollavisioajattelun kaikkien mieliin avaussanoissaan.

-Jokainen tieliikennekuolema on liikaa. Kukaan ei hyväksy onnettomuutta omalla kotikadullaan tai omassa lähipiirissäkään. Haluamme muistuttaa, että nollavisioajattelu koskee koko liikennejärjestelmää ja sen kaikkia osia, painotti toimitusjohtaja Tarvainen.

Suomi 100 -hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen kertoi uuden liikenneturvallisuushankkeen tukevan kirjaimellisesti juhlavuoden yhdessä tekemisen teemaa.

-Vuosisadan Liikenneteko on juuri sitä, mitä juhliva Suomi kaipaa ja ansaitsee – tekoja meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi.

-Suomi 100:lla on kolme suuntaa: historia, nyt ja tulevaisuus ja samat suunnat toteutuvat myös juhlavuoden liikenneturvallisuushankkeessa, joka etsii palkittavaa historiasta, muokkaa asenteita nykyhetkessä ja hakee ideoita turvallisemman tulevaisuuden luomiseen, kiitteli pääsihteeri Timonen.

Viiden tähden kuljettaja

Vuosisadan Liikenneteko palkitsee nimensä mukaisesti itsenäisen Suomen vaikuttavimman liikenneturvallisuutta parantaneen teon. Samalla kansalaisia houkutellaan yksilötasolla antamaan viisikohtainen lupaus omasta panoksestaan yhteisen asian hyväksi.

Life Style Investin toimitusjohtaja Mikko Vanni (vas.) ja Premier Parkin ajokoulutuskeskuksen toimitusjohtaja Henrik Sundberg ovat konseptoineet liikenneturvallisuuden parantamiseksi Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvan Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen yhteistyössä Anna-Liisa Tarvaisen johtaman Liikenneturvan kanssa. Kuva: Aki Havukainen / EMG

Life Style Investin toimitusjohtaja Mikko Vanni (vas.) ja Premier Parkin ajokoulutuskeskuksen toimitusjohtaja Henrik Sundberg ovat konseptoineet liikenneturvallisuuden parantamiseksi Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvan Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen yhteistyössä Anna-Liisa Tarvaisen johtaman Liikenneturvan kanssa. Kuva: Aki Havukainen / EMG

Hankkeen tuottavat Mikko Vanni (Life Style Invest) idean isänä ja Henrik Sundberg (Premier Park) ajokoulutuksen ja liikenneturvallisuuden ammattilaisena. Liikenneturva antaa hankkeen käyttöön arvokkaan asiantuntemuksensa ja Suomi 100 juhlavat puitteet.

Yritysmaailman, yhdistysten, järjestöjen ja kaupunkien muodostamasta laajasta taustajoukosta pääkumppaneina toimivat ABC-ketju, Euromaster, Ford, K1 Katsastajat, OP ja Sanoma. Kuusikko on keskeisessä roolissa, suuren yleisön haastamisessa asenteiden muokkaamiseen kaikkien tielläliikkujien yhteiseksi hyväksi.

Kun lupautuu käyttämään turvavyötä, kypärää ja heijastinta, noudattamaan liikennesääntöjä ja ottamaan toiset tielläliikkujat huomioon, ajamaan virkeänä ja selvin päin, välttämään kännykän käyttöä sekä huolehtimaan ajoneuvon ja renkaiden kunnosta, niin saa oikeuden ladata Viiden Tähden Kuljettaja -mobiilikortin Cardu-sovelluksessa. Kortin lataaminen oikeuttaa osallistumaan Vuosisadan Liikenneteko -kuukausiarvontoihin tammikuusta 2017 alkaen. Sokerina pohjalla arvotaan päävoittona olevalle Ford Fiesta -henkilöautolle onnellinen omistaja.

Pienikin teko voi olla suuri

Vuosisadan Liikenneteko huipentuu lokakuussa 2017 palkitsemistilaisuuteen, jossa yleisöäänestyksellä valitun Vuosisadan Liikenneteon lisäksi palkitaan myös muita liikennetekoja suurelta yleisöltä saatujen tarinoiden joukosta. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon kertomuksia otsikolla ”Pienikin teko voi olla suuri”. Lisäksi palkitaan parhaita ideoita liikenneturvallisuuden parantamiseksi tulevaisuudessa. Hanke myös markkinoi nimikkotuotteita, jotka lisäävät liikenneturvallisuutta. Vuosisadan Liikenneteko -verkkokaupasta voi ostaa mm. erilaisia heijastimin varustettuja tuotteita kuten reppuja, takkeja ja pipoja.

Vuosisadan Liikenneteko on saanut suojelijaksi lupautuneen presidentti Niinistön lisäksi kummeikseen tunnettuja tielläliikkujia. Minea Blomqvist-Kakko, Eino Grön, Emma Kimiläinen, Juhani ”Tami” Tamminen ja Lasse Virén kannustavat kansalaisia omalla esimerkillään mukaan asenteiden muokkaamiseen liikenneturvallisuuden kohentamiseksi.

 

Muut Uutiset

Auto- ja liikennegaala palkitsi auto- ja liikennealan toimijoita

Kun Vuoden Auto Suomessa -gaala ja Vuosisadan Liikenneteko -hanke kohtasivat, syntyi Auto- ja Liikennegaala. Auto- ja Liikennegaala kokosi keskiviikkona 13.12.2017 yhteen auto- ja liikennealojen toimijat viettämään yhteistä iltaa palkitsemisten, tunnustusten ja huippuviihteen parissa Messukeskukseen.

Lue lisää

Vuoden Auto Suomessa 2018 on Seat Ibiza

Auto- ja liikennetoimittajat ry (AuLi) on puhunut: vuoden tärkein autouutuus Suomessa on Seat Ibiza. Voittaja julkistettiin 13. joulukuuta aiempaa näyttävämmässä Auto- ja Liikennegaalassa, jossa tunnustuksia jaettiin yhteensä yhdeksässä palkintoluokassa Suomi 100 -hengessä.

Lue lisää

Yleisö valitsi Vuosisadan Liikennevaikuttajaksi Ensio "Enska" Itkosen

Ensio ”Enska” Itkonen (1926-2010), on kaikkien viime vuosituhannella eläneiden suomalaisten muistama liikenneopettaja ja liikennevalistaja.

Lue lisää

Yleisö äänesti Vuosisadan Liikenneteoksi jalankulkijan heijastimen

Jalankulkijaheijastin on suomalainen keksintö 1940–50 -lukujen taitteesta. Sen keksi pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti.

Lue lisää

Suomalaiskeksinnöt kisaavat nimityksestä Vuosisadan Liikenneteoksi

Vuosisadan Liikenneteoksi on ehdolla monipuolinen valikoima suomalaiseen liikenneturvallisuuteen myönteisesti vaikuttaneita asioita. Kaikki 11 ehdokasta ovat omalla tavallaan parantaneet merkittävästi suomalaista liikenneturvallisuutta. Lue lisää ehdokkaista!

Lue lisää

VUOSISADAN LIIKENNEVAIKUTTAJA -EHDOKKAAT

Katso Palkintolautakunnan valitsemat henkilöehdokkaat Vuosisadan Liikenneteko -raadin äänestykseen. Voittaja julkistetaan 13.12.2017 Auto- ja Liikennegaalassa.

Lue lisää

Itsenäisyyden juhlavuoden liikenneturvallisuushanke huipentuu Auto- ja Liikennegaalaan - Suomalaiskeksinnöt ehdolla Vuosisadan Liikenneteoiksi

Ennen Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen loppuhuipennusta yleisöäänestykseen osallistujat haastetaan liputtamaan turvallisemman liikenteen puolesta lataamalla maksuton Viiden Tähden Kuljettaja -kortti.

Lue lisää

Suomen autourheilulupauksen Sami-Matti Trogenin uusi haaste on sujunut suunnitelmien mukaan

Rallycrossissa menestynyt Trogen ilmoitti vuodenvaihteessa siirtyvänsä Formula 4 SMP Nez ja Espanjan sarjoihin kaudeksi 2017.

Kuva: Tero Turunen

Lue lisää

Auto- ja liikenneala esittäytyivät Porissa

Liikenteen ajankohtaiset teemat näkyivät SuomiAreenalla koko viikon ajan Porissa.

Lue lisää

OP tarjoaa virtuaalitodellisuuskiertueen: Tavoitteena suvaitsevaisuuden lisääminen liikenteessä

OP Ryhmän virtuaalikiertueen avulla jokainen suomalainen voi kokeilla virtuaalilasien avulla, miltä liikenne näyttää lapsen näkökulmasta. #OPLiikenneteko on osa vuoden 2017 Vuosisadan Liikenneteko -hanketta, jonka tavoitteena on haastaa tielläliikkuja havahtumaan, oivaltamaan ja tekemään asennemuutos omassa liikkumisessa.

Lue lisää

Paikallisella ja tarkalla tiedolla voidaan parantaa liikenneturvallisuutta

V-Traffic tuottaa parhaan mahdollisen liikenteen yleiskuvan kokoamalla tietoja viranomaisten, kaupallisten toimijoiden, yksityisten ajoneuvojen, eri liikenteen toimijoiden ja myös suoraan tienkäyttäjien tuottamista raporteista

Lue lisää

Espoo mukana Vuosisadan Liikenneteko -hankkeessa

Espoo on mukana valtakunnallisessa Vuosisadan Liikenneteko -hankkeessa, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota liikenneturvallisuuteen ja muuttaa tiellä liikkujien asenteita.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hanke haastaa tielläliikkujan

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen tarkoitus on haastaa tielläliikkuja havahtumaan, oivaltamaan ja tekemään asennemuutos liikenteessä.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko -hanke vieraili AuLi:n seminaarissa

Auto- ja liikennetoimittajien yhdistyksen vuotuisen jatkokoulutusseminaarin monipuolisessa ohjelmassa oli mukana myös Vuosisadan Liikenneteko -hanke, jota olivat seminaarilaisille esittelemässä hankkeen kummi kilpa-autoilija Emma Kimiläinen ja viestintäjohtaja Jukka Suomela.

Lue lisää

Vuosisadan Liikenneteko yhdistää: Suomi 100, Liikenneturva ja 20 kumppania asennetalkoissa

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin kannustavin saatesanoin julkistettu Vuosisadan Liikenneteko -hanke tähtää onnettomuuksien vähentämiseen Suomessa. Liikenneasenteen positiivista muokkaamista on vauhdittamassa jo 20 kumppania.

Lue lisää